appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1

Spraakmakers

Luister terug

Het Mediaforum met Arjen Fortuin en Marc Josten

donderdag 9 april 2020, 10:06 uur

Het mediamoment van Arjen Fortuin gaat over de voorlopig laatste aflevering van de ‘vrouwentalkshow’ Ladies Night, van Merel Westrik. Zou het programma nog terug komen? Het programma bleek toch geen succes. Waar is het misgegaan?

 

Aan tafel zitten Arjen Fortuin, Marc Josten en Spraakmaker Kathleen Ferrier.

 

Precies vier weken geleden ging Nederland in intelligente lockdown. Die heeft ook voor media grote gevolgen, zoals bijvoorbeeld voor De Passion, die vanavond voor de tiende keer plaatsvindt. Het had groots gevierd moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. De makers moesten op zoek naar een alternatieve manier om het zangspektakel toch te kunnen uitzenden. Regisseur David Grifhorst vertelde gisteravond bij Langs de Lijn en Omstreken welke oplossing ze hebben gevonden. Wat vinden onze mediakenners van deze oplossing?Merken zij verder veel verschil in de programmering op tv, de afgelopen maand?Televisie maken is ook moeilijker, omdat je niet overal naartoe kunt reizen om op te nemen. Hoe ga je daarmee om als maker? Welke soort tv hebben mensenbehoefte aan?

 

Naast de gevolgen voor de tv-programmering zorgt corona ook voor een toename van nepnieuws, zoals bijvoorbeeld over de vermeende relatie tussen G5 en het virus. Zo zagen we gisteravond in Medialogica.Psycholoog Jan Willem van Plooijen vertelde daarin hoe lastig het is om verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Is het te achterhalen wie er achter het nep nieuws zit? Wordt fake news nu meer bestreden dan eerder? Volgens Fortuin “merk je dat mensen elkaar er nu sneller op aanspreken.” Volgens Josten met er veel meer gebeuren dan alleen een fact check. Hij legt uit wat.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1