appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: Rechters zijn te gevoelig voor de roep om hogere straffen

vrijdag 6 december 2019

Rechters zijn de laatste 20 jaar veel strenger gaan straffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. Het blijkt dat in gewelds – en zedenzaken de gemiddelde straf met tweederde is gestegen. Dit terwijl de misdaden niet per sé zwaarder zijn geworden.  

 

Doordat maximumstraffen voor bepaalde delicten verzwaard zijn, hebben rechters meer ruimte om hogere straffen op te leggen. Ook zijn taakstraffen bij geweld- en zedendelicten niet meer toegestaan. Maar de onderzoeker van de Raad voor de Rechtspraak denkt ook dat rechters reageren op de roep vanuit de maatschappij om strengere straffen. 

 

Is het goed dat rechters zwaarder straffen? Of moet een rechter volledig onafhankelijk zijn en zich enkel en alleen laten leiden door het wetboek?  

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1