appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

Spraakmakers

Stand.nl: Het vaste contract moet weer de norm worden

donderdag 23 januari 2020, 09:33 uur

Werkgevers moeten veel vaker vaste contracten aanbieden en het aantal flexwerkers en het aantal zzp'ers moet omlaag zo schrijft de commissie-Borstlap.

Volgens de commissie zijn veel werknemers onzeker over hun baan. En willen werknemers en werkgevers niet investeren in scholing door deze flexibiliteit. 

Dit heeft volgens de commissie grote economische gevolgen omdat Nederland zonder kennis niet meer goed kan meedoen met de rest van de wereld. Nederland heeft internationaal opzicht veel flexwerkers en zzp’ers: bijna 40 procent van de beroepsbevolking. 

Volgens Borstlap raakt deze flexibiliteit juist de mensen met de zwakste arbeidsmarktpositie, zoals laagopgeleiden en mensen met een migratieachtergrond. Dat vergroot de “maatschappelijke scheidslijnen” in de samenleving.

Moeten het vaste contract weer gemeengoed worden, of halen we juist veel voordelen uit de flexibiliteit?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1