appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers

Spraakmakers

Luister terug

De wereld van 'nudging' - deel 3

woensdag 2 oktober 2019

Gezond eten op ooghoogte, een blikvanger langs de weg om zwerfafval tegen te gaan of een smiley die je toelacht als je niet te hard rijdt. Het zijn voorbeelden van 'nudging', een subtiele vorm van gedragsbeïnvloeding waar we elke dag mee te maken hebben. 

De beste vorm van nudging is: het invoeren van een standaard optie. Mensen houden meerdere mogelijkheden, maar de keuze ‘automatisch meedoen’ is al ingevuld. En gemakzuchtig als de mens is, blijken veel meer mensen dan mee te doen. Deelnemers hebben niet in de gaten dat ze op dat moment genudged worden. Maar tast zulke gedragsbeïnvloeding hun autonomie niet aan?

Deze week gaat verslaggever Roy Heerkens op pad om meer te weten te komen over 'nudging'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1