appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Stand.nl: Het invoeren van een kilometerheffing is de eerlijkste manier om Nederland mobiel te houden

woensdag 12 juni 2019, 09:35 uur

Als er de komende jaren niet miljarden wordt geïnvesteerd in wegen, openbaar vervoer en fietspaden slibt Nederland dicht. Dat is de strekking van het Deltaplan 2030 dat een samenwerkingsverband van verkeersorganisaties en vervoersbedrijven vandaag presenteert.

Om Nederland mobiel te houden moet er naast investeringen in stations, OV-verbindingen en verkeersveiligheid, volgens het Deltaplan ook rekeningrijden worden ingevoerd. Dat zou leiden tot elf procent minder gereden kilometers en essentieel zijn in de strijd tegen files.  

Maar rekeningrijden ligt politiek gevoelig en eerdere plannen daarvoor sneuvelden. Ook nu al heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, laten weten geen heil te zien in de invoer van een kilometerheffing. Maar voorstanders wijzen juist op de eerlijke verdeling van de lasten. De gebruiker betaalt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1