appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Stand.nl: De identiteit van een spermadonor moet altijd te achterhalen zijn

dinsdag 5 maart 2019, 09:34 uur

Een tegenvaller voor donorkinderen. Het ministerie van Volksgezondheid geeft donoren die voor 2004 hun sperma afstonden alsnog de mogelijkheid om anoniem te blijven. En dat is een flinke domper voor kinderen die willen weten wie hun biologische vader is.

Anoniem doneren is sinds 2004 verboden maar veel klinieken hebben toen verzuimd bestaande donoren te vragen of ze hun anonimiteit wilden opheffen. Minister Hugo de Jonge geeft donoren daarom alsnog de kans hun keuze kenbaar te maken, wat er in sommige gevallen toe leidt dat een donor er toch voor kiest ontraceerbaar te blijven. 


Voor donorkinderen valt deze overgangsregeling rauw op hun dak. Zij vinden hun recht om te kunnen achterhalen wie hun biologische vader is belangrijker dan het (verouderde) recht op privacy van de donor. Hebben ze daarin gelijk? Of is het terecht dat mannen die onder de oude wet sperma doneerden alsnog van hun recht op anonimiteit gebruik mogen maken? 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1