appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Spraakmakers

Stand.nl: Laagopgeleiden moeten vier jaar eerder met pensioen kunnen gaan

woensdag 1 augustus 2018, 09:34 uur

Mensen met alleen basisschool, vmbo of mbo 1 werken het langst en leven het kortst, maar toch geldt voor hen dezelfde AOW-leeftijd als voor hbo- of universitair geschoolden. Zouden zij daarom eerder met pensioen moeten mogen gaan?

Het demografisch instituut NIDI vindt van wel. Zij stellen dat mensen die een kortere en vaak een praktische opleiding hebben gevolgd veelal het fysiek zwaarste werk doen waardoor ze vaak al voor de AOW-leeftijd stoppen met werken.

Bovendien kunnen ze het kortst genieten van hun oude dag, omdat hun levensverwachting het laagst is. Zo heeft een hoogopgeleide 67-jarige gemiddeld nog 21,6 jaar te leven, tegenover 18 jaar voor een laagopgeleide leeftijdgenoot.

Maar wat doen we dan met de hoogopgeleide die zwaar werk doet? En demotiveer je op deze manier het studeren? Wat vind je, is het een goed idee om laagopgeleiden eerder met pensioen te sturen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1