appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: In navolging van Berlijn moeten ook grote steden hier de huurprijzen bevriezen

woensdag 19 juni 2019

Een radicale ingreep in Berlijn: de huurprijzen worden voor vijf jaar bevroren. De stad gold steeds meer als speeltuin voor investeerders en dreigde onbewoonbaar te worden voor mensen met lage inkomens. De huurprijzen verdubbelden de afgelopen tien jaar.

Het stadsbestuur van Berlijn besloot daarom dat de huurprijzen de komende vijf jaar niet mogen stijgen. Verder komt er een huurplafond voor hoge huren. De Duitse hoofdstad gaat ook onderzoeken of huidige hoge huren met terugwerkende kracht verlaagd kunnen worden. Een uitzondering geldt voor nieuwbouwwoningen en sociale woningbouw.

De noodgreep moet ‘de gespannen situatie op de woningmarkt kalmeren en ontlasten’. Het roept de vraag op: is dit wellicht ook een oplossing voor de Nederlandse woningmarkt, die in de grote steden al jaren oververhit is? Is het een goede bescherming voor de huurders of heeft de overheid zich niet te bemoeien met woningeigenaren en hun eigendom?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1