appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: Met het vrouwenquotum wordt de positie van de vrouw echt beter

woensdag 4 december 2019

De Tweede Kamer is voor een verplicht vrouwenquotum. Gisteren stemde de SP voor een motie van D66 en CDA om het advies van de Sociaal Economische Raad op te volgen en een vrouwenquotum in te voeren in de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven.

Voortaan moeten de rvc’s voor minstens dertig procent uit vrouwen bestaan. Gebeurt dat niet, dan moeten nieuwe benoemingen van mannen in de raden nietig worden verklaard net zo lang tot er wel een vrouw wordt benoemd. 

Minister Ingrid van Engelshoven spreekt van een historische stap en een doorbraak van het ‘old boys network’. Zorgt een verplicht vrouwenquotum in rvc’s inderdaad voor meer gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer? Of moet de overheid dit niet opleggen en moeten de bedrijven vooral kijken naar kwaliteit en niet naar geslacht? 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1