appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast

Spraakmakers

Luister terug

'De NAVO is belangrijker dan de EU'

woensdag 3 april 2019

De Europese Unie kan de taak op militairgebied niet overnemen van de NAVO. Dat zegt oud-minister van Defensie JorisVoorhoeve in het NPO Radio 1-programma Spraakmakersin reactie ophet zeventigjarig bestaan van de NAVO. Voorhoeve zegt dat de NAVO en deVerenigde Staten essentieel zijn voor Europa.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen ishetmet Voorhoeve eens dat de NAVO een grotere en belangrijkere rol heeft dandeEU. "Ik geloof niet in een Europees leger. De Duisters doen namelijkniet mee. De NAVO geeft de beste garantie, omdat Amerika daarin zit."

Volgensde oud-D66-minister vormt Rusland op de korte termijn een bedreiging voorEuropavanwege zijn "grote militaire slagkracht en kernwapens". Op de langetermijn moet er serieus rekening gehouden worden met China, zegtVoorhoeve. "We hebben met een machtsexpansie van China te maken. DeEU moet daarom belang hechten aan de Verenigde Staten, ook al zit er nu nietzo’n geweldige president."

Trump

Voorhoevesluit zich wel aan bij de kritiekvan Trump op het defensiebudget vanNAVO-landen. De oud-minister meent datvoor meer defensiebudget in Europain het bijzonder naar Nederland enDuitsland gekeken moet worden. "DeDuisters zouden meer het voortouwmoeten nemen op het gebied van internationaleveiligheid. Duitsland is eengroot rijk land, dus daar mag meer van wordenverwacht."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1