appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: De Amerikaanse importheffing op Chinese producten is onverantwoord

vrijdag 10 mei 2019

Een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen op Chinese producten aankondigde, wordt het handelsoverleg tussen Amerika en China in Washington voortgezet.

President Trump kwam met de beschuldiging dat Beijing de beloftes van een voorlopig handelsakkoord had verbroken. Daarop waarschuwde China dat het hard zal terugslaan als hij het land door middel van een handelsoorlog wil straffen.

De invoertarieven zijn verhoogd van 10 naar 25 procent. Het gaat vooral consumentenproducten, zoals computers, telefoons en kleding. Volgens het Witte Huis gaat het aanvankelijk om een maatregel ter waarde van zo’n 200 miljard dollar. Daar bovenop staan er nog maatregelen klaar voor zo’n 325 miljard dollar, die vrijwel alle Chinese producten zal treffen.

Waarom kiest Donald Trump voor deze harde onderhandelingstactiek, tijdens de handelsbesprekingen met China? Zetten de Verenigde Staten hiermee niet alleen de economische verhoudingen op scherp, maar kan dit conflict ook uitgroeien tot een vergaande diplomatieke ruzie? En wat zijn de gevolgen voor Europa – en in het bijzonder voor Nederland?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1