appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: Sparen zou moeten blijven lonen

dinsdag 14 januari 2020

ABN Amro stopt binnenkort met het uitkeren van rente over spaargeld. Per april wordt het rentepercentage verlaagd naar 0,0 %. ABN Amro is de eerste grote bank die deze maatregel neemt en het is de verwachting dat andere grote banken zullen volgen. 

De renteverlaging is minimaal, het huidige percentage is 0,01%. Toch zal het voor veel mensen voelen als een straf. We zijn immers gewend om voor ons spaargedrag beloond te worden. En het hebben van een buffer is ook iets dat aangemoedigd moet worden. Maar het ontvangen van rente is geen recht, bovendien stimuleert het lage rentepercentage spaarders om hun geld anders te besteden, bijvoorbeeld door schulden af te lossen. 

Hoe erg is het dat ABN Amro de rente verlaagt naar nul procent? Of moeten we er niet te zwaar aan tillen zolang de rente maar niet negatief wordt?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1