appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: Nederland moet instemmen met het Ceta-handelsverdrag

woensdag 12 februari 2020

Vandaag gaan we het hebben over het handelsverdrag dat de EU met Canada wil sluiten, Ceta. De Tweede Kamer debatteert vandaag over dit verdrag.

Volgens de EU stimuleert CETA de welvaart omdat het de handel bevordert. Daar zijn al aanwijzingen voor omdat delen van het verdrag al een paar jaar in werking zijn in afwachting van ondersteuning van alle lidstaten. Voor Nederland steeg de uitvoer van producten naar Canada al met bijna een kwart. Ook bevat Ceta hoofdstukken over duurzame ontwikkeling, milieu en arbeid. Onderwerpen die tot nu toe nooit hun weg vonden naar handelsverdragen.

Maar... tegenstanders vinden dat het verdrag de soevereiniteit van Nederland beperkt. En het verdrag zou harde garanties moeten bieden omtrent arbeidsomstandigheden, milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid en klimaat.  

Wat vindt u: zorgt het verdrag voor betere handel tussen Europa en Canada en profiteert Nederland daarvan? Of is er nog te veel onduidelijk en zijn het vooral de multinationals die de voordelen zullen ervaren?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1