appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: Het kopen van aandelen Air France-KLM door dit kabinet is een meesterzet

woensdag 27 februari 2019

Het kabinet heeft voor 680 miljoen euro aandelen Air France-KLM gekocht. De Staat heeft daarmee nu een belang van 12,68 procent in het bedrijf.

Het kabinet hoopt op deze manier meer invloed te krijgen in Air France-KLM. De politiek maakt zich al jarenlang zorgen om KLM. De blauwe trots draait uitstekend, maar angst voor meer invloed van de Fransen ligt altijd op de loer. Zo is er de angst dat Schiphol zijn positie als een van de belangrijkste luchthavens van Europa zou kunnen verliezen. Het kabinet wil niet langer lijdzaam toekijken en heeft daarom een flink bedrag neergelegd.

Er zijn ook kritische geluiden. Met 680 miljoen had het kabinet ook veel andere nationale problemen kunnen oplossen. Zoals meer investeren in het spoor in plaats van vluchten. Denk aan investeren in groene energie of het nijpend tekort aan betaalbare woningen.

Ben jij ook blij dat Nederland optreedt om KLM en Schiphol te beschermen? Of vind je dat het kabinet wat anders hadden moeten doen met die 680 miljoen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1