appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat

Spraakmakers

Luister terug

‘Planbureau moet openheid geven in rekenmethodes’

vrijdag 29 maart 2019, 11:31 uur

'Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet laten zien hoe het de berekeningen precies maakt. Dat weten we nu niet', zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw in het NPO Radio 1-programma 1op1. ‘De cijfers roepen veel vragen op. Je moet het kunnen narekenen.’

Volgens Aedes-voorzitter Marnix Norder worden veel kosten niet meegenomen in de berekeningen: ‘De PBL-cijfers rammelen. ‘Het klopt niet, helaas. Als je een woning helemaal isoleert en elektrisch verwarmt, kost dat 90.000 euro. Het PBL berekent de helft’, zegt Norder.

Aedes is inmiddels met het PBL in gesprek over de rekenmethode. Volgens de koepel van woningcorporaties kost de verduurzaming van sociale-huurwoningen 108 miljard euro. Dat is meer dan het totaal aan klimaatkosten dat het PBL berekent.

De kosten kunnen lager als de energiebedrijven Aedes korting geven, zegt Norder. ‘Wij leveren heel veel woningen, maar nu praten we met een soort monopolist die zelfde prijs bepaalt’, aldus Norder.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1