appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

Spraakmakers

Luister terug

Het Mediaforum met Erik Noomen en Elske Schouten

woensdag 12 februari 2020

Gisteren was de eerste aflevering van het nieuwe tv-seizoen van Ellie op Patrouille. Hierbij liep Ellie Lust deze keer mee met de omstreden Filipijnse politie. Op voorhand had mensenrechtenorganisatie Amnesty International felle kritiek geuit op de uitzending omdat de programmamakers zo kritiekloze reclame zouden maken voor de misdaden die het politiekorps daar pleegt in hun ‘war on drugs’ waarbij al ruim 6000 mensen omgekomen. Maakt dit het programma van Ellie Lust problematisch? Is dit voyeurisme of realisme? Volgens Erik Noomen trok Ellie kritiekloos de kant van de politie. Hij beschrijft de aflevering als beangstigend.

Aan tafel zitten Erik Noomen, Elske Schouten en Spraakmaker Kathleen Ferrier.

Het mediamoment van Elske ging over de nieuwe naam van het coronavirus, voorheen ook wel Wuhan virus. Het virus heeft nu een nieuwe naam: Covid-19. Gisteren liep het aantal doden door het virus op tot ruim 1100 en inmiddels zijn er wereldwijd bijna 45.000 besmettingen. Waar komt deze naam vandaan en waarom heeft de Wereldhandelsorganisatie ervoor gekozen de naam ‘plotseling’ te wijzigen? En wanneer komt er een vaccin? Adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Elske Schouten, licht toe hoe de redactie reageert op de naamswijziging en op het stigmatiserende effecten rondom de benaming van het virus.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1