appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

Spraakmakers

Luister terug

Stand.nl: De nieuwe zedenwet gaat zorgen voor meer veroordelingen bij verkrachtingen

dinsdag 11 februari 2020

Verdachten van verkrachting gaan vaak vrijuit. De meeste meldingen stranden al bij de politie. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat in 2019 slechts 37 procent van de onderzochte verkrachtings-meldingen bij de politie ook tot een veroordeling komt.

Daarnaast seponeert justitie ruim de helft (58 procent) van de aangiftes en kregen daders de laatste jaren nooit de maximale celstraf opgelegd.


Gelukkig komt er een nieuwe zedenwet aan die seks tegen iemands wil altijd strafbaar stelt. Naar verwachting levert dit honderden extra aangiftes per jaar op. Maar is er wel voldoende capaciteit bij de politie om het toenemende aantal aangiftes aan te kunnen? 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1