appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast

Spraakmakers

Luister terug

De wereld van 'nudging' - deel 5

vrijdag 4 oktober 2019

Gezond eten op ooghoogte, een blikvanger langs de weg om zwerfafval tegen te gaan of een smiley die je toelacht als je niet te hard rijdt. Het zijn voorbeelden van 'nudging', een subtiele vorm van gedragsbeïnvloeding waar we elke dag mee te maken hebben.

Met name de afgelopen 10 jaar heeft nudging een hoge vlucht genomen. Met eenvoudige maatregelen voorkom je dat auto’s te hard rijden, afval op straat wordt gegooid of dat er een chaos ontstaat door verkeerd gestalde fietsen? Het gaat om duwtjes in de richting van gewenst gedrag. Maar of het ook echt helpt, wordt nog te weinig gemeten.

Deze week gaat verslaggever Roy Heerkens op pad om meer te weten te komen over 'nudging'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1