appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

Spraakmakers

Luister terug

PvdA: 'Alle verloven intrekken en opnieuw tegen het licht houden'

donderdag 28 maart 2019

De PvdA wil alle verloven voor resocialiserende criminelen in de forensische zorg onmiddellijk intrekken, om ze opnieuw tegen het licht te houden. Eerst moet glashelder worden of er meer Michael P.’s rondlopen. Dat zegt Kamerlid Attje Kuiken in 1 op 1, als reactie op het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Daarmee gaat de PvdA een stap verder dan minister Dekker van rechtsbescherming. 21 gedetineerden die waren veroordeeld voor een ernstig gewelds-of zedenmisdrijf konden zich onterecht deels vrij in de maatschappij bewegen. Bij acht mensen ontbrak een inschatting van de risico’s. Al die verloven zijn opgeschort. Kuiken wil verder: "Alle verloven moeten worden ingetrokken en opnieuw tegen het licht gehouden"

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken gaat donderdagmiddag namens de hele Tweede Kamer een debat aanvragen met minister Dekker.

Mogelijk meer P.’s in vrijheid
OVV-voorzitter Tjibbe Joustra zegt tegen presentator Sven Kockelmann niet te kunnen uitsluiten dat er meer Michael P.’s rondlopen. "We hebben één casus bekeken, we hebben niet naar alle instellingen gekeken. In deze ene casus hebben we veel elementen aangetroffen waarvan we denken dat die ook op veel andere plekken spelen. We hebben geen indicaties dat dit een volstrekt unicum is."

Is alles wat mis kon gaan misgegaan? “Daar lijkt het wel een beetje op. In alle zaken van onze reconstructie zagen we het misgaan. Door de stapeling van fouten is dit een schokkend rapport’, zegt Tjibbe Joustra over rapport Michael P.

‘Profiel zedendelinquent verdween naar achtergrond’
Ook GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg is geschokt door de inhoud van het rapport van de OVV. Ze maakt zich onder anderen boos over dat Michael P. mocht weigeren dat gegevens over zijn zedenverleden gedeeld werden met de kliniek in Den Dolder. "Daar begrijp ik niks van. Ik was witheet toen ik dat las. Dat iemand zelf kan bepalen: behandelt u mij maar voor mijn agressieproblemen, maar laat u het onderdeel van het misdrijf maar een beetje achterwege."

“Er was sprake van een vrijwillige overplaatsing naar een lichter regime. Michael P., maakte bezwaar tegen de informatieoverdracht’, zegt Joustra. Daardoor wist de kliniek niet dat Michael P. eerder veroordeeld was voor gewelddadige dubbele verkrachting. “Het profiel van zedendelinquent is heel snel op de achtergrond geraakt bij Michael P.”

Door Tom Veldhuijzen en Twan Spierts

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1