appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Sportzomer 2016

Stand.zomer: De Olympische Spelen dragen bij aan een betere wereld

zaterdag 6 augustus 2016, 11:03 uur

Doping in Sotsji, mensenrechtenschendingen in China, ecologische schade in Albertville en in Brazilië vinden de armen dat ze er alleen maar slechter van worden. Maar de Olympische Spelen zijn volgens IOC-voorzitter Thomas Bach een goed antwoord op crisis, wantrouwen en onzekerheid. Dat zei hij bij de feestelijke opening in Brazilië. Volgens hem zijn de Olympische sporters die nu met elkaar de strijd aangaan en samen vreedzaam in het Olympisch dorp leven, een voorbeeld voor de wereld.

Koen Breedveld, bijzonder hoogleraar sportsociologie, vindt de woorden van de IOC-voorzitter een beetje over the top. “Je hebt boter op je hoofd als je zegt dat de spelen het antwoord zijn op egoïsme. Topsporters zijn bij uitstek egoïstisch in hun sport.”

Sport kan niet alle problemen oplossen, zegt Koen Breedveld: “Maar wat je wel kunt verwachten van de Olympische Spelen is dat heel veel mensen daardoor in beweging komen, aan sport gaan doen of vrijwilliger worden in een vereniging.”

Karijn Akkerman is directeur van Right to Play, een wereldwijde organisatie die kinderen helpt door sport en spel. Die organisatie zet topsporters in als rolmodel voor kinderen.” Wij geloven dat sport bijdraagt aan een betere wereld. Sport inspireert en kan kinderen iets laten leren.”

Nederlanders geloven meestal nog wel in de droom van de topsport zegt hoogleraar Koen Breedveld: “Ook al zijn er dopingschandalen, ook al zitten er negatieve kanten aan de Spelen. Het is: 'Ja' tegen de sporters en 'nee' tegen de bobo’s. “

Luister hier naar Niels Heithuis in gesprek met Koen Breedveld, bijzonder hoogleraar sportsociologie Radboud Universiteit en directeur Right to Play, Karijn Akkerman:

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1