appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Sportzomer 2016

Stand.zomer: De bevolking in Nederland groeit te hard

dinsdag 2 augustus 2016, 11:09 uur

In de eerste helft van dit jaar zijn er maar liefst 43 duizend personen bijgekomen. 35 duizend daarvan zijn migranten. Dit is de sterkste groei in een eerste halfjaar sinds het begin van deze eeuw.

Hoewel de groei nu vooral komt door de komst van migranten is het een feit dat de bevolking in de hele wereld en dus ook in Nederland maar blijft stijgen. In 1950 telde Nederland nog 10 miljoen mensen. Inmiddels zitten we al op 17 miljoen.

Volgens Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, moeten we van de groeiende bevolking niet een te groot probleem maken. Het gaat volgens hem om iets tijdelijks en het is sinds 2000 pas de eerste keer dat de groei zo snel gaat.

Huizen

Schnabel ontkent niet dat er problemen zijn door de groeiende bevolking. ‘Sinds de crisis is het aantal huizen dat gebouwd wordt enorm teruggelopen.’ Het duurt volgens Schnabel jaren om te stimuleren dat dit weer wat hoger wordt.

Luister hier naar de uitzending van Stand.zomer met Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Paul Gerbrands, van de club van 10 miljoen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1