appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Sportzomer 2016

‘Het huidige vluchtelingenverdrag reguleert niet’

donderdag 14 juli 2016, 11:57 uur

Alle regels over vluchtelingen moeten nadrukkelijk gestroomlijnd worden op Europees niveau. “De tijden zijn veranderd, het huidige vluchtelingenverdrag reguleert niet.” We moeten dit nu doen voordat we opnieuw in de problemen raken, zo stelt Jeroen Lenaers, Europarlementariër voor het CDA, in Stand.nl op NPO Radio 1.

Schimmige figuren
Simone Filippini directeur van Cordaid stelt dat er nog steeds geen alomvattende aanpak is binnen de Europese Unie. “We hebben de vluchtelingencrisis mede te danken aan onszelf, te lang is er niet adequaat genoeg gehandeld.”

Er worden akkoorden gesloten met “schimmige figuren” waarbij het beleid is gericht op het weghouden van mensen bij de grenzen. Filippini benadrukt dat dit noodgrepen zijn, met het huidige asielbeleid is Europa niet goed op weg. We moeten opzoek naar lange termijn oplossingen, want met de internationale verdragen die worden gesloten gaan ook de mensenrechten overboord.

Gammele bootjes
Lenaers stelt dat er regels moeten worden gesloten op internationaal niveau, “we moeten voorkomen dat mensen met gammele bootjes de Middellandse zee opgaan, we moeten doorgaan met afspraken maken en rechten waarborgen.”

Asielzoekers in alle landen moeten dezelfde rechten en plichten hebben. Daarnaast moeten landen die zich op dit moment niet openstellen voor de opvang van vluchtelingen financieel worden gekort volgens Lenaers. De komende periode moet leiden tot wetgevingen die de mogelijkheid geven.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1