appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

Sportzomer 2016

IHN: Leden Maasbach-kerk moeten met familie breken

donderdag 30 juni 2016, 15:04 uur

Kerkleden moeten breken met familieleden en vrienden die niet bij de kerk betrokken zijn, en leden die kritiek hebben op de leiding van de kerk worden ge-excommuniceerd. Het zijn misstanden binnen de Stichting Johan Maasbach Wereldzending en de daar bij behorende Blessing-kerken waarover journalist Robin de Wever vandaag bericht in een artikel op de website van De Correspondent. 

Paul Vermeul heeft het zelf aan den lijve meegemaakt. Ooit bracht hij zijn dochter als baby in de kerk, maar jaren nadat hij de kerk verliet verbrak zijn dochter radicaal het contact omdat hij niet bij de kerk van Maasbach hoort. Vermeul heeft sterk de indruk dat de breuk niet het idee van zijn dochter was.

De afgelopen maanden sprak De Wever zeven ex-leden van de Blessings zoals de kerken onder leiding van de familie Maasbach genoemd worden. Ze bevestigen allemaal dat ze op een bepaald moment te horen kregen dat ze een vertrokken kerkgenoot niet meer konden spreken. Een aantal van hen hebben zelf ook de opdracht gekregen om het contact met familie en vrienden te verbreken.

50 jaar geleden begon de Stichting Johan Maasbach Wereldzending, toen Johan Maasbach geïnspireerd raakte door Amerikaanse evangelische predikers. Hij begon zijn eigen kerk in Nederland, in 1993 nam oudste zoon David Maasbach het roer over. Intussen zijn er negen Blessing-kerken in Nederland, enkelen in het buitenland en al sinds de jaren ‘90 heeft de stichting ook een eigen televisieprogramma. Tegenwoordig elke zondagochtend te zien op SBS 6.

In de jaren ‘90 kwam de kerk al eerder in opspraak, toen stelden zes ouderlingen die de kerk verlaten hadden een zwartboek op van misstanden. Volgens hen zou er gefraudeerd worden met giften van leden en zou Johan Maasbach vrouwelijke kerkleden betast hebben.

Volgens Miranda Klaver, universitair docent theologie aan de Vrije Universiteit, is het isoleren van leden een belangrijk patroon in de ontwikkeling naar een sekte. Daarnaast zijn er nog een aantal andere indicaties, zo wordt David Maasbach ‘de gezalfde van de heer genoemd’ binnen de kerk.

Het gelijk plaatsen van de leider aan God is volgens Klaver ook een manier waarop kritiek de mond wordt gesnoerd, want kritiek op de leider is dan ook direct kritiek op God.

Zijn er in uw familie scheuringen geweest vanwege religie? En hoe ging u daar mee om?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? U kunt reageren via de Radio 1 app, via het mailformulier op eenvandaag.nl óf twitter mee met #sportzomer.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1