appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Sportzomer 2016

Jelle van Buuren: 'Gebruik de term ‘lone wolf’ niet langer'

vrijdag 17 juni 2016, 10:00 uur

De term ‘lone wolf’ moet niet langer gebruikt worden. Daarvoor pleit Jelle van Buuren, onderzoeker aan het instituut Security and Global Affairs van de Universiteit van Leiden.

“Het woord suggereert dat het om een apart menstype gaat dat je van een afstand kunt zien aankomen”, aldus Van Buuren. Hij doet onderzoek naar verdachten die ‘lone wolfs’ worden genoemd. “Bovendien heeft het woord een romantische connotatie.”

Dat beeld van een ‘apart menstype’ klopt volgens de onderzoeker niet. Van Buuren benadrukt dat het vaak gaat om verdachten met uiteenlopende problemen en motieven. Hij gebruikt dan ook liever neutralere termen als ‘lone actors’ of ‘potentieel gewelddadige eenlingen’.

Aanwijzingen
Het feit dat de ‘lone actors’ vaak uiteenlopende problemen en motieven hebben, maakt het volgens de onderzoeker moeilijk om eenlingen op tijd in het vizier te krijgen en de juiste inschatting te maken.

“Telkens weer blijkt dat er een signaal is geweest”, vertelt hij. “Maar het probleem is dat heel veel mensen zich weleens radicaal uiten. Als er onvoldoende aanwijzingen zijn dat iemand écht kwaad wil, dan houdt het op een gegeven moment op.”

Hokjes
Volgens de onderzoeker zijn we snel geneigd om mensen in hokjes in te delen. “Je bent een terrorist, óf een lone wolf, óf een gek”,vertelt Van Buuren. Maar ‘lone actors’ kunnen volgens de onderzoeker uit alle hoeken van de samenleving komen. “Het is belangrijk om te kijken naar de overeenkomsten tussen deze mensen, zodat je kunt inschatten wie op welk moment welk pad inslaat.”

Luister het hele gesprek met onderzoeker Jelle van Buuren terug. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1