appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mart Smeets over de Giro: Niet in de bak, maar in de polonaise

ANP
vrijdag 18 mei 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

De dertiende etappe in de Giro d'Italia voert over 180 vlakke kilometers van Ferrara naar Nervesa della Battaglia. Waarschijnlijk weinig verrassingen dus, en des te meer reden voor een goed verhaal van Mart Smeets. Bij EenVandaag deelt hij weer een bijzondere Giro-geschiedenis.

Johan van der Velde: Mart Smeets noemt hem een vergeten Nederlandse wielrenner. "Hij is een Brabander die in de jaren '80 reed, en ook successen in de Giro kende." Door het gebrek aan aandacht in ons land voor de ronde, weet eigenlijk niemand dat nog. "Hij won drie keer het sprintklassement. Als je groen wint in de Tour ben je een held, maar waarom ben je dat niet als je de paarse trui wint in de Giro?"

Na zijn carrière ging het minder met Van der Velde. "Hij kreeg het heel moeilijk toen hij gestopt was, en kwam ook 'in de nor' terecht", vertelt Smeets. Die tijd brengt een opvallend verhaal naar boven. Toen Van der Velde vastzat, was er een reünie van zijn oude club Raleigh. "'Men' wilde Van der Velde daar ook krijgen." De directeur van de gevangenis in Breda streek zijn hand over zijn hart: het mocht. "Hij vroeg mij wel: 'Meneer Smeets, wilt u hem dan niet in beeld nemen? Natuurlijk, zei ik.'"

Toch ging het mis, tijdens de live registratie van de reünie. "Op het laatst werd de polonaise gelopen. Toen trokken zijn oud-maten hem op de vloer, live op televisie. Heel Nederland zag iemand die eigenlijk in de bak had moeten zitten, daar mee dansen."  

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1