Sport
EONOS

Wielrenner met Eritrese roots droomt over Parijs-Roubaix

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wielrenner met Eritrese roots droomt over Parijs-Roubaix

Je bent jong, vluchteling en je komt terecht in Nederland. Dan is een carrière als topwielrenner misschien niet de meest logische vervolgstap. Bij de wielerploeg BeatNL denken ze daar anders over. Ze hebben dan ook geen enkel probleem met een Afrikaanse renner als Daniël Abraham Gebru (33) die droomt van natgeregende kasseienstroken. Een gesprek in Langs de Lijn en Omstreken.

Samen met integratiebedrijf NL Training werkt BeatNL aan een sportploeg die niet alleen zorgt voor ritzeges, maar ook voor inburgerende renners. De van oorsprong Eritrese Gebru is één van de meest succesvolle voorbeelden uit de ploeg. Hij groeide uit van een sporter met een handicap aan zijn voet tot een Paralympische goudenmedaillewinnaar bij de wegwedstrijd in Rio.

Vlucht naar Nederland

Als jonge jongen fietste hij zich al naar een nationaal jeugdkampioenschap in Eritrea en na zijn vlucht naar Nederland wilde hij zijn hobby zo snel mogelijk weer oppakken. "Na twee jaar kwam ik bij een wielerclub in Almere terecht en daar reed ik mijn eerste training op een mountainbike. Ik ben nog steeds blij dat die jongens toen op me hebben gewacht en er een rustige training van hebben gemaakt."

Ondanks zijn beperking droomt Gebru in deze tijd van het jaar volop van deelname aan de voorjaarsklassiekers. "Vooral Parijs-Roubiax. Ik kom dan wel uit Eritrea. Toch houd ik van kasseienstroken en de sfeer van het voorjaar."

Eritrese wielrenner koerst om te integreren

Ster advertentie
Ster advertentie