Sport

Milaan - Sanremo: wordt het een massasprint?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milaan - Sanremo: wordt het een massasprint?

Het wielerseizoen komt met de week meer op gang en dit weekend is het alweer tijd voor de eerste klassieker. In Italië wordt er zaterdag gekoerst van Milaan naar Sanremo en iedere wielerliefhebber is benieuwd of er een vluchter het peloton weet voor te blijven.

De koers is net als vorig jaar maar liefst 291 km lang en daarmee belooft de etappe haar deelnemers andermaal te slopen. Net voor het midden van de etappe bevindt zich de grootste klim van het spektakel. Daarna is het weer vlak en is er tijd voor hergroeperingen. Vanaf ongeveer zestig kilometer voor de finish mogen er weer meerdere ontsnappingen worden verwacht.

Sagan entertaint

De belangrijkste klimmetjes van de dag zijn de Cipressa en de Poggio. Die liggen respectievelijk op ongeveer twintig en op zes kilometer van de finish, de kans is aanwezig dat de uiteindelijke winnaar hier zijn slag slaat. Vorig jaar poogde de altijd vermakelijke renner Peter Sagan op de Poggio de overwinning te kapen.

De Slowaak liet daar iedereen behalve de Pool Michal Kwiatkowski en de Fransman Julian Alaphilippe achter zich. Eerstgenoemde wist uiteindelijk in een sprint de andere twee net voor te blijven. Het aanstormende peloton volgde uiteindelijk op slechts vijf seconden.

Massasprint

In de jaren daarvoor eindigde de koers met een sprintend peloton. In 2016 wist Demare iedereen nipt voor te blijven en in 2015 mocht Degenkolb na de massasprint zichzelf de winnaar noemen. Ook het jaar daarvoor werd er door het peloton gesprint, toen was het Kristoff die het eerste de streep over was.

Ben je op zoek naar het jaar laatste jaar dat een renner solo aankwam, dan moet je terug naar het jaar 2008. Destijds was het de Zwitser Fabian Cancellara die bij de streep zijn armen in de lucht kon gooien. Ook hij bleef de nummer twee echter maar vier seconden voor.

In de laatste tien jaar is dus elke keer weer spannend gebleven tot op het laatste moment. Daar het evenement vaak in een massasprint eindigt doen er veel sprinters van niveau bij. Nederlands beste sprinter Groenewegen heeft deze 'primavera' echter niet op planning staan.

Ster advertentie
Ster advertentie