Sport
EONOS

Van der Weijden neemt afscheid: heb er alles uitgehaald

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Weijden neemt afscheid: heb er alles uitgehaald

De WK allround in Amsterdam worden haar laatste kunststukje. De 31-jarige Annouk van der Weijden zet na dit weekend een punt achter haar schaatscarrière.

Een afscheid met een medaille is het droomscenario. En waarom niet? Van der Weijden is immers regerend Nederlands kampioene allround. Bij de Winterspelen in Zuid-Korea viel ze met een vierde plaats net buiten het podium.

"Ik heb alles eruit gehaald wat er in zat. Dit jaar wilde ik nog een keer laten zien wat ik kan. Ik ben blij dat ik dit seizoen beter was dan ooit. Nu is het tijd voor andere dingen", vertelt ze in het programma Langs de Lijn En Omstreken.

Onzekere tijden

Hoewel het sombere toekomstperspectief binnen het schaatsen niet heeft meegespeeld in haar overweging om te stoppen, heeft ook Van der Weijden gedurende haar carrière veel onzekere periodes gekend.

Veel commerciële ploegen zitten, zoals dat bijna elk jaar het geval is, nog zonder geldschieter. Dat zorgt voor stress en onzekerheid bij de sporters. Van der Weijden begrijpt niet dat sponsoren niet in de rij staan.

"De Winterspelen leven zo erg. Iedereen is zo blij voor de sporters. De reacties ook die ik kreeg toen ik vierde werd, echt bizar. Wij zijn mede zo goed omdat het schaatsklimaat hier zo goed is ingericht. Jammer als dat niet zo kan blijven."

Reizen

Hoe haar toekomst eruit komt te zien durft Van der Weijden nog niet te zeggen. "Concrete plannen heb ik niet. Ik wil een grote reis maken en een keer echt goed samenwonen met mijn man in Utrecht. Gewoon de andere dingen die ik heb gemist tijdens het schaatsen."

Van der Weijden: tijd voor andere dingen

Ster advertentie
Ster advertentie