Sport

Brandley Kuwas doelpuntenmaker én aangever voor Heracles

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Brandley Kuwas doelpuntenmaker én aangever voor Heracles

[NOS] Met een rake vrije trap zorgde Brandley Kuwas voor het eerste doelpunt van het Eredivisie-weekend en de eerste stap naar de zege van Heracles Almelo op Roda JC. De aanvaller was in de laatste minuut ook de aangever bij de 3-0 van Peter van Ooijen, waardoor hij dit seizoen al op vier treffers en liefst elf assists staat.

Een uitdoelpunt van Kuwas is bijzonder te noemen; het was namelijk zijn eerste competitietreffer buiten het Polman Stadion sinds 23 oktober 2016, destijds op bezoek bij sc Heerenveen. De rechtsbuiten was tussendoor acht keer trefzeker in thuisduels. Kuwas hielp met zijn productiviteit niet alleen zichzelf, maar ook zijn team aan een uit-complex af: de zege op Roda JC was de eerste uitzege van Heracles Almelo in de Eredivisie sinds april 2017. Met zijn assist in Limburg verstevigde Kuwas zijn positie als de speler die dit seizoen de meeste goals wist voor te bereiden. Een grote prestatie voor een speler van Heracles: hij is sinds de promotie van de Almeloërs naar de Eredivisie in 2005 de eerste speler die elf assists gaf in één seizoen. Slechts één andere Heraclied gaf in deze periode tien assists in een jaargang: Willie Overtoom in 2012/13. Mooie cijfers voor Kuwas, die nog acht duels heeft om zijn record aan te scherpen.

NAC Breda slaat unieke dubbelslag tegen Feyenoord

Het was een heerlijk Avondje NAC voor de thuisfans op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion, waaronder de al vroeg weggestuurde trainer Stijn Vreven. Zijn NAC Breda won namelijk voor de tweede keer dit seizoen van Feyenoord, dat wederom een flinke tik te verwerken kreeg. Het betekende de eerste keer ooit dat een promovendus ooit tweemaal in één Eredivisieseizoen van de regerend landskampioen wist te winnen. Voor de mannen van Giovanni van Bronckhorst betekende het voor de vierde keer puntenverlies tegen een gepromoveerd team dit seizoen: eerder werd er ook slechts één punt gepakt in twee ontmoetingen met VVV-Venlo. Daarmee werd Feyenoord de eerste regerend landskampioen ooit die gedurende een Eredivisieseizoen geen enkel duel won van een promovendus. Het zijn zware tijden voor de club uit Rotterdam-Zuid, die vier van de laatste zes competitiewedstrijden verloren. Met 42 punten na 26 speelronden doen ze het zelfs historisch slecht voor een landskampioen. Slechts één titelhouder had in de geschiedenis van de Eredivisie minder punten na zoveel duels (Sparta in 1959/60, 34 punten - omgerekend naar 3 punten per zege) dan Feyenoord momenteel (42, gelijk met AZ in 2009/10). In ieder geval zitten de wedstrijden met de promovendi er op dit seizoen. In plaats daarvan mogen de Rotterdammers volgende week de nummer 3 van de Eredivisie in eigen huis ontvangen: AZ.

Eén in een dozijn voor Tom Boere

Veertig schoten, 35 overtredingen en zeven gele kaarten, maar uiteindelijk hielden zowel FC Twente als FC Groningen slechts één punt over aan het onderlinge duel op de zondagmiddag. De thuisploeg was verantwoordelijk voor 26 van die veertig schoten en dat betekende het grootste aantal doelpogingen van de club in een Eredivisieduel sinds augustus 2015 (toen ook 26, uit bij PEC Zwolle). Eén van de 26 schoten was de rake kopbal van Tom Boere, die daarmee de 0-1 van Ritsu Doan ongedaan maakte. De spits van FC Twente schoot in totaal liefst twaalf keer (waarvan vier keer op het doel van de Groningers).

Met twaalf schoten stootte hij Hakim Ziyech van de troon als het ging om meeste schoten in een Eredivisieduel dit seizoen, een record die de oud-Twente speler vorige week neerzette tegen ADO Den Haag (11). Het betekende daarnaast het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisiewedstrijd sinds Luuk de Jong, die ook twaalf keer schoot namens PSV op bezoek bij FC Dordrecht op 6 december 2014, ruim drie jaar geleden. Boere zal om nóg een reden opgelucht adem hebben gehaald na zijn treffer: het was zijn eerste goal na meer dan vijftien uur zonder een doelpunt in de Eredivisie (914 minuten).

Ster advertentie
Ster advertentie