Sport
NOS

Verstappen nieuwe leider in Formule 1 na overwinning in Monaco

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen nieuwe leider in Formule 1 na overwinning in Monaco

Max Verstappen heeft de GP van Monaco gewonnen en neemt daarmee de leiding in de Formule 1 over. De grand prix verliep zonder crashes en inhaalmanoeuvres. Lewis Hamilton stelde met een zevende plaats teleur. Het is de eerste keer dat een Nederlander eerste staat in het klassement van de Formule 1.

Ook opvallend: het hele podium in Monaco bestond uit coureurs die op dit circuit nog nooit het podium hadden gehaald. Achter Verstappen werd Carlos Sainz (Ferrari) tweede. Lando Norris (McLaren) eindigde op de derde plaats.

Pech voor thuisrijder Leclerc

Monegask Charles Leclerc had de snelste tijd in de kwalificatie gisteren. De kwalificatie werd vroegtijdig afgebroken nadat Leclerc crashte. De coureur van Ferrari had goede hoop vandaag zonder grote aanpassingen van polte te vertrekken, maar hij kreeg tijdens een opwarmronde problemen met zijn versnellingsbak. Leclerc kon zodoende niet van start gaan. Daardoor startte de nummer twee in de kwalificatie, Verstappen, vooraan. In de eerste ronden vergrootte Verstappen het gat met Hamilton, die van plaats zeven vertrok.

Bottas valt uit

Ook Mercedes-coureur Valtteri Bottas kon geen bedreiging vormen voor Verstappen. De pitstop van de Fin ging de mist in. Zijn team kreeg een van de wielen niet los. Bottas moest uiteindelijk zelfs de strijd staken. Door snelle rondes van Sergio Perez kon de Mexicaan zijn teamgenoot Verstappen halverwege de race nog van dienst zijn. Na de eerste en enige pitstop van de Nederlander nam Perez even de kop over. Even later ging Perez zelf naar binnen en nam Verstappen opnieuw de leiding. De zege kwam niet meer in gevaar. Het werd een optocht op het stratencircuit van Monte Carlo.

RedBull-Honda scoort

Hamilton maakte nog een extra pitstop om de snelste ronde van de wedstrijd met nieuwe banden te rijden. De Brit eindigde op de zevende plaats, waardoor hij de leiding in de Formule 1 kwijt is. Verstappen heeft nu 105 punten in de strijd om het wereldkampioenschap, Hamilton 101. Bovendien opvallend: RedBull-Honda neemt ook de leiding over in het constructeurskampioenschap. Perez werd vierde. De volgende race is op 6 juni op het stratencircuit van Bakoe, Azerbeidzjan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie