Sport
AVROTROS

Japanners huiverig voor Olympische Spelen: 'Je zou eigenlijk een afweging moeten maken per sport'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanners huiverig voor Olympische Spelen: 'Je zou eigenlijk een afweging moeten maken per sport'

De organisatie van de Olympische Spelen stuit op steeds meer weerstand van de bevolking in Japan. 60 procent van de bevolking vindt daar dat de Spelen niet moeten doorgaan. De coronapandemie, die in Japan nog altijd niet onder controle is, wordt als belangrijkste reden genoemd om het evenement te schrappen. Ook sporters twijfelen openlijk aan de veiligheid van het evenement.

Ger Rijkers is immunoloog verbonden aan het University College Roosevelt in Middelburg en het Elisabeth Tweestedenziekenhuis in Tilburg en volgt vanuit zijn vakgebied verschillende sportevenementen en hun omgang met corona. Hij snapt de huivering van de Japanners. "Op papier kun je evenementen heel veilig maken, maar het slagen van een evenement valt of staat met of mensen zich aan die regels houden. Dat zie je nu eigenlijk ook al bij het Eurovisie Songfestival waar verschillende besmettingsgevallen zijn gemeld."

Condooms snel op

De Japanse toptennissers Naomi Osaka en Kei Nishikori twijfelen ook aan de veiligheid. Nishikori vreest vooral voor het Olympisch dorp, waar straks duizenden atleten samenkomen. Rijkers: "Los van de sport komen de atleten ook buiten hun sport met elkaar in aanraking. Daar zal echt een hoge disciplinegraad moeten worden gehandhaafd. Ik hoorde van een sportjournalist dat de condooms altijd snel op zijn in het Olympisch dorp, het zou me niet verbazen als dat ook in tijden van covid zo is, met alle gevolgen van dien."

Ook buiten de bubbel van de Spelen levert dat gevaar op: "Je kunt niet uitsluiten dat de deelnemers uit bijvoorbeeld Brazilië, India of andere landen waar besmettelijker mutaties rondwaren, dat ongewild meenemen en weer overdragen. De hele wereld neemt daar ongeveer deel. Dit gaat in tegen alle internationale reisadviezen die er zijn.”

Maximale inspanning

Volgens Rijkers is het risico van besmetting rondom sporten waarvoor een grote lichamelijke inspanning nodig is het hoogst. "Daarin heb je verschillende categorieën en bij de Olympische Spelen komt alles samen. Wielrennen in de open lucht is heel anders dan een teamsport als volleyballen binnen in een zaal. Tijdens maximale inspanning kan je uitademing in volume met een factor 30 toenemen, dat is gigantisch. Als er dan een besmette sporter tussen zit, kun je bedenken wat er gebeurt."

Toch twijfelt Rijkers over het afgelasten van de Spelen. "Er is meer dan corona, ook al staat dat bij iedereen voor op het netvlies. Ik heb zelf ook een zwak voor de Olympische Spelen, het is het allergrootste evenement, geeft enorme verbroedering en plezier, ook niet onbelangrijk. Je zou dus eigenlijk per sport een afweging moeten maken of het veilig is of een onacceptabel risico."

Ger Rijkers

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie