NOS

FC Emmen moet play-offs tegen degradatie in

2. FC Emmen moet play-offs tegen degradatie in

Ondanks een ruime zege vandaag moet FC Emmen zich in de play-offs handhaven in de Eredivisie. Concurrent Willem II won namelijk ook, met 2-1 van Fortuna Sittard, en heeft zich daarmee gehandhaafd. Emmen was met 0-4 te sterk voor het al gedegradeerde VVV-Venlo.

In de eerste helft gingen Emmen en Willem II, die samen knokten om de vijftiende plaats, gelijk op. FC Emmen kwam in Venlo op voorsprong met een mooie treffer. Een hakje leidde de aanval in. Kerim Frei behield het overzicht, waardoor Luka Adzic kon binnentikken.

De bal lag zodoende bij Willem II. De Tilburgers moesten winnen om de vijftiende plaats en daarmee handhaving in eigen hand te houden. In de laatste minuut van de eerste helft kwam ook Willem II op voorsprong, met een wereldgoal. Vangelis Pavlidis dribbelde als een soort Zlatan Ibrahimovic door de zestien van Fortuna Sittard en chipte de bal uiteindelijk het doel in.

Vanaf de aftrap in de tweede helft kwam Willem II in de problemen. Fortuna Sittard scoorde namelijk direct. Sebastian Polter stuurde Zian Flemming weg. Doelman Arijanet Muric stond te ver voor zijn doel en kon niks uitrichten op de inzet van Flemming. Een penalty van Sergio Peña in het uiterste hoekje bood FC Emmen een extra kussentje. En met een strakke kopbal van Michael De Leeuw op de voorzet van Peña stelde FC Emmen de overwinning in Venlo veilig. Via de onderkant van de lat stuitte de bal over de doellijn. In de slotfase schoot Paul Gladon nog hard in de korte hoek: 0-4.

Maar daarmee was Emmen er nog niet. In Tilburg zette Sebastian Holmén namelijk Willem II andermaal op voorsprong. Een doelpunt dat het verschil tussen wel en geen play-offs betekent. Van een meter of zeven van het doel maakte Holmén zijn derde goal van het seizoen. ADO Den Haag en VVV-Venlo waren afgelopen donderdag al gedegradeerd. ADO Den Haag is als laatste geëindigd.

Sparta grijpt laatste ticket voor play-offs europees voetbal

Het werd niet meer spannend om de laatste plaats in de play-offs om Europees voetbal. Sparta greep het ticket. Bryan Smeets en Wouter Burger haalden met vroege goals de spanning uit de strijd, waarvoor ook Heracles Almelo en Fortuna Sittard in de race waren. Heerenveen maakte tegen Sparta nog wel 1-2.

Vuurwerk in Rotterdam

De meeste verbazing kwam vanuit Rotterdam. Halverwege de tweede helft kwamen Feyenoordfans de Kuip binnen met vuurwerk. Ze gooiden fakkels het veld op, waardoor de wedstrijd even werd stilgelegd. De Feyenoorders applaudisseerden in de richting van de aanwezige fans. Feyenoord won overigens met 3-0 van RKC Waalwijk. De stelling van Borst heeft vandaag betrekking op de trainer van RKC, Fred Grim. Van alle trainers presteerde Fred Grim dit seizoen het beste in de Eredivisie, vindt presentator Hugo Borst. Laat weten hoe u er over denkt via de NPO Radio 1-app.