appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De twee jaar dat Zeeland zijn eigen profclub had: 'Je schrijft sowieso historie'

Pixabay
maandag 11 januari 2021 | BNNVARA | Redactie Dijkstra en Evenblij ter plekke Twitter

Het is een witte, kale plek op de voetbalkaart van Nederland: al sinds 2005 is Zeeland de enige provincie zonder een professionele voetbalclub. En dat terwijl er genoeg talentvolle voetballers vandaan komen. Toch is het niet altijd een provincie zonder betaald voetbal geweest, vertelt Jan Poortvliet in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

VC Vlissingen

In 1990 startte een ambitieus project, VC Vlissingen werd profclub. Die stap werd aangewakkerd door een spectaculaire run in de bekercompetitie het seizoen ervoor. Met talentvolle linkerspits Peter van Vossen in de gelederen wist (toen nog) amateurclub VC Vlissingen tot de kwartfinales van het bekertoernooi door te dringen. Het was ADO Den Haag die de Zeeuwen konden afstoppen. Maar de Zeeuwen waren inmiddels lekker gemaakt. Hier zat toch meer in het vat?

Voetballen voor je eigen mensen

In de zomer van 1990 startte VC Vlissingen als profclub in de Eerste Divisie. Het had de grootste begroting van de hele competitie en had zelfs international én Zeeuw Jan Poortvliet weten aan te trekken als aanvoerder. "Ik kwam hier vandaan, dus je wilt dat toch meemaken. Het is mooi om te voetballen voor je eigen mensen", zegt Poortvliet.

Rinus Michels

In de eerste wedstrijd tegen RBC waren de verwachtingen hooggespannen. De tribunes puilden uit en zelfs Rinus Michels kwam de nieuwe ploeg aanschouwen. Met twee goals van spits Remco van Keeken werd RBC over de knie gelegd: 2-0. Van Keeken kijkt er met plezier op terug: "Ik speelde op recettebasis, dus ik was sowieso erg blij. Maar het was sowieso uniek. Er was geen geschiedenis, dus je schrijft sowieso historie."

Financiële problemen

Maar al snel ontspoort de VC Vlissingen-trein. De club blijkt achteraf bij de start al een schuld van een half miljoen te hebben gehad en die liep alleen maar verder op. Volgens Van Keeken zat er bovendien te weinig een idee achter: "Er was helemaal geen jeugdopleiding. Er was geen structuur. Het was puur op het eerste gericht."

Het gebrek aan financiële middelen en een te smalle basis aan spelers zorgt ervoor dat de prestaties steeds verder teruglopen. "De rit terug naar huis werd met de week zwaarder", zegt Poortvliet.

Een doorstart onder de nieuwe naam VCV Zeeland in het tweede seizoen is tevergeefs. Na twee jaar komt er een einde aan de enige profclub van Zeeland.

VC Vlissingen

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Zondagavond tussen 20:00 en 22:00 hoor je Dijksta en Evenblij ter plekke. Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week met je door vanuit een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met verrassende onderwerpen, live gasten en diverse rubrieken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1