Sport
MAX

Wesley Koolhof: 'Tennis in een lege hal is als brood zonder beleg'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Wesley Koolhof: 'Tennis in een lege hal is als brood zonder beleg'

Wesley Koolhof mag zich sinds vorige maand officieus wereldkampioen tennis noemen. De dubbelspecialist won de ATP Finals in Londen samen met de Kroaat Nikola Mektic. Dat gebeurde wel onder bijzondere omstandigheden. Koolhof wist dat de samenwerking met Mektic zou eindigen, en de hallen waren leeg door corona. "Tennis in een lege hal is als brood zonder beleg."

Dat zei Wesley Koolhof zondag op De Perstribune van MAX. "De eerste keer dat we er echt mee te maken hadden was op de US Open. Het Arthur Ashe Stadium is het grootste tennisstadion ter wereld. Je hoort elke bal die je slaat weerkaatsen. Dat is niet wat je wil." Door corona kwam het seizoen laat op gang, maar het eerste toernooi won Koolhof direct. Daarna volgde er de halve finale op Roland Garros, de finale van de US Open en dus de winst in Londen. Het lege Arthur Ashe Stadium in New York op de US Open deed wat met Koolhof.

Dubbelpartner

Dit jaar speelde Wesley Koolhof samen met de Kroaat Nikola Mektic. Hun samenwerking mondde direct uit in succes. Maar Mektic maakte nog voor de start van de ATP Finals bekend dat hij volgend jaar verdergaat met iemand anders. Dat kwam voor Koolhof als een verrassing. "De klik was goed op de baan en ook naast de baan. Voor mij was het allemaal positief en hij zei ook dat we doorgingen. Maar de dinsdag voordat het toernooi begon vertelde hij me dat hij was benaderd door een andere Kroaat en dat hij met hem ging spelen. Dat was een beetje lullig en niet heel netjes."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen moesten Koolhof en Mektic nog het toernooi gaan spelen. "Je hebt twee opties: of je klapt uit de school en houdt hem aan z'n afspraak. Of je zegt dat je het begrijpt en dat we er een mooi eind aan moeten maken. Ik heb snel besloten om voor optie twee te gaan."

Sportfamilie

Wesley Koolhof komt uit een echte sportfamilie. Vader Jurrie Koolhof was voetballer van onder meer PSV, Vitesse en De Graafschap. Moeder Monique Westerdijk is oud-hockeyinternational en broer Dean Koolhof speelde voor onder meer De Graafschap en Helmond Sport. Vader Jurrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de tennisloopbaan van Wesley. "Hij heeft ervoor gezorgd dat ik ben blijven tennissen. Het is toch een dure sport." Ook heeft hij van zijn vader geleerd om goed te relativeren en niet te lang van het succes te genieten. "Ik weet nog dat m'n vader als trainer De Graafschap behoedde voor degradatie, maar een paar weken later werd hij ontslagen. Dat heeft indruk gemaakt."

De Perstribune: Wesley Koolhof

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie