EONOS

Handbalsters hard onderuit op EK tegen topfavoriet Noorwegen

2. Handbalsters hard onderuit op EK tegen topfavoriet Noorwegen

De Nederlandse handbalsters zijn bij de eerste wedstrijd in de hoofdronde van het EK hard onderuit gegaan tegen topfavoriet Noorwegen. In het Deense Kolding werd met 32-25 verloren.

Na een snelle 2-0 voorsprong, werden de rollen omgedraaid en keek Nederland in het vervolg van het duel vrijwel constant tegen een achterstand aan. Toch kwam Oranje zeker niet slecht voor de dag. Zo scoorde het twee keer in een ondertalsituatie, maar zag de ploeg gedurende de eerste helft de achterstand op de Noren wel steeds groter worden. Na twintig minuten keek de regerend wereldkampioen tegen een 12-6 achterstand aan.

Nederland, dat zich ternauwernood plaatste voor de hoofdronde, werd wat onzorgvuldiger in de aanval en kreeg zo regelmatig snelle Noorse aanvallen om de oren. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade ging uiteindelijk rusten met een 16-10 achterstand.

Zevenhonderdste doelpunt

Lois Abbingh maakte in de eerste helft haar zevenhonderdste interlanddoelpunt voor Oranje. De topschutter speelde in Denemarken haar 158e interland. Topscorer aller tijden bij de handbalsters is Olga Assink met 954 doelpunten.

Ook na de pauze kwam Noorwegen scherp voor de dag en vergrootte het de voorsprong tot acht punten. Nederland herpakte zich halverwege de tweede helft nog wel enigszins, maar stuitte geregeld op de sterke defensie van de Noren.

Noorwegen wist gemakkelijker het doel te vinden en liep zo uit tot 28-17. In de laatste minuten wisselde de Noorse ploeg enkele sterkhouders en zo wist Oranje het verschil nog enigszins te beperken tot zeven doelpunten.

Halve finales

Nederland treft later nog Duitsland en Roemenië in het hoofdtoernooi. De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales. Oranje heeft uit de eerste ronde twee punten meegenomen dankzij de zege op Hongarije.