Sport
NOS

Formule 1 is in Hongarije ook een prooi voor Mercedes; Verstappen tweede

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formule 1 is in Hongarije ook een prooi voor Mercedes; Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft de GP van Hongarije gedomineerd, hij won voor de tweede week op rij. Ploegmaat Valtteri Bottas had de snellere auto ten opzichte van Max Verstappen, maar het was de Nederlander die op plaats twee eindigde.

Het weekend leek zaterdag al verspeeld voor Red Bull-Honda. Verstappen kwalificeerde zich als zevende op de Hungaroring en zijn ploeggenoot Alexander Albon miste zelfs het laatste deel van de kwalificatie; de Thai moest van start vanaf positie dertien. Zo'n 25 minuten voor de start van de race, tijdens een trainingsronde, vloog Verstappen van de natte baan. De Limburger beschadigde daarbij zijn voorvleugel. Er werd met man en macht gewerkt om de racewagen op tijd gereed te maken. Dat lukte wonderwel.

Opeens op kop

Hamilton en Bottas vormden de eerste startrij in Hongarije. De Fin verknalde het bij de start en viel terug naar positie 6. Daar recht tegenover stond de opmerkelijke, goede start van Verstappen. Hij reed na een paar bochten al op de derde plaats. Even later wisselden bijna alle coureurs de regenband om voor een normale band. De Nederlander deed dat niet tegelijk en reed daardoor opeens vooraan. Een ronde later dook hij wel naar binnen, waarna hij als tweede terug kwam op de baan.

Aanval en regenbuien blijven uit

Het verschil tussen Hamilton en Verstappen was halverwege twintig seconden, toen de nummer 33 zijn tweede pitstop maakte en koos voor de harde band. Even later ging ook de leider in de wedstrijd naar een nieuwe (medium)band. Zijn teamgenoot Bottas, met de tot dan toe snelste ronde, was inmiddels opgeklommen naar de derde plaats. Ook na de stop van Verstappen was de Fin de snellere. Bottas kwam in de laatste ronde nog dichtbij, toch bleef de echte aanval, evenals de voorspelde regen, uit. Hamilton reed op nieuwe banden naar de snelste raceronde en scoort dus een extra punt op weg naar een nieuwe wereldtitel.

De Ferrari's voltooiden de race dit keer wel, met Sebastian Vettel op positie 6 en Charles Leclerc als elfde. Alexander Albon (Red Bull-Honda) kwam uit op plaats 5. De vraag is of hij die plek vast mag houden. Na de race moet hij zich melden bij de wedstrijdleiding, nadat zijn team bij zijn auto gebruik maakte van een bladblazer.

Podcast

In de NOS Formule 1 Podcast, die morgen op de site en in de app van NPO Radio 1 verschijnt, bespreken Amber Brantsen, Hans van Loozenoord en Jan Lammers alle ins en outs van de GP van Hongarije.

Ster advertentie
Ster advertentie