Sport
AVROTROS

Nieuw boek over Fernando Ricksen: 'Hij bleef altijd doorvechten'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw boek over Fernando Ricksen: 'Hij bleef altijd doorvechten'

Fernando Ricksen: bekend als verdediger bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg. Maar ook als ALS-patiënt. Over de zes jaar lange strijd van Ricksen met de spierziekte is er nu het boek De Finale Strijd, opgetekend door Vincent de Vries. Maar hoe schrijf je een boek waarvan je het einde al kent?

"Ja, dat was erg moeilijk", zegt auteur De Vries in Stax&Toine. "Toen bekend werd dat Fernando ziek was, vroeg hij mij: 'Wil je een boek over mij en mijn ziekte maken?' Maar ja, wanneer begin je met zo’n boek? Je hebt geen deadline. Ik ben eigenlijk pas na het overlijden begonnen met het opschrijven."

De Finale Strijd van Fernando Ricksen

DWDD

Het boek begint op het moment dat Ricksen bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel bekend maakt aan ALS te lijden. Hij praat dan al moeilijk, en zijn optreden bij een eerder programma leverde veel negatieve reacties op. Het publiek dacht dat de voetballer - die een roerig leven leed - weer aan de drank was. Niets was minder waar. De Vries: "Een half uur voor die uitzending besloot Fernando daarom om toch het echte verhaal te vertellen: hij was niet dronken, maar ziek."

Het mondt uit in een indrukwekkend interview aan tafel bij De Wereld Draait Door. De Vries wordt er nog dagelijks op aangesproken. "Het is zes, zeven jaar geleden, en nog steeds hoor ik er mensen over."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oude gewoontes

In het boek valt te lezen hoe Ricksen lang in de ontkenningsfase zit. Als de ziekte steeds meer dingen onmogelijk maakt, valt de voetballer terug in oude gewoontes. "Zijn droom was om trainer te worden van Glasgow Rangers. Hij was goed op weg, want hij trainde de B-jeugd van Fortuna Sittard al. Maar door zijn stem kon hij dat niet meer. Dat was een klap, en dat zorgde voor een kleine terugval", vertelt journalist én goede vriend De Vries.

"Dat is niet raar voor iemand die jarenlang verslaafd is geweest. Als je droom uit elkaar spat, is het logisch dat je een terugval krijgt. Hij raakte echt niet opnieuw verslaafd, maar gebruikte een paar keer. Zijn weduwe Veronika vond het zelfs wel fijn, omdat ze goede gesprekken hadden als hij cocaïne gebruikte. Daar werd hij rustig van."

Hofland

Het leverde wel kritiek op van een oude voetbalvriend van Ricksen, Kevin Hofland. De oud Fortuna-speler meent dat De Vries over de rug van Ricksen geld verdient, en is het niet eens met de passages over Ricksens drugsgebruik. De Vries is teleurgesteld. Bovendien, zo zegt de auteur, verdient hij er geen bakken vol met geld aan. "De opbrengst gaat naar Stichting ALS, Rangers Charity Foundation en naar weduwe Veronika."

"Hofland heeft het boek nog niet gelezen. Ik heb het boek juist samen met Veronika geschreven. Maar hij blijft bij zijn mening. Dat vind ik heel jammer."

Doorgaan

De Vries wil vooral de goede spirit van zijn hoofdpersoon onthouden. "Je moet altijd doorgaan. Voor Fernando was het makkelijk geweest de gordijnen te sluiten. Maar in plaats daarvan gingen we veel naar wedstrijden, naar meet-and-greets. Dat deed hij om te overleven, om er kracht uit te halen. Dus probeer het leven te leiden zoals je dat eerder ook al deed. Alleen zo kun je het volhouden."

De auteur pleit er dan ook vooral voor dat Ricksen in Nederland anders herinnerd wordt. "Als je hier in Nederland vraagt: ‘wie is Fernando Ricksen?’, dan antwoordt iedereen: die ALS-patiënt. Maar in Schotland gaat het om de voetballer Ricksen. Daar is hij nog steeds een grote jongen. En ik wil hem graag herinneren als mijn vriend die door bleef vechten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie