Sport
NOS

Welk voetbalshirt wordt het mooiste shirt aller tijden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welk voetbalshirt wordt het mooiste shirt aller tijden?

Wat is het mooiste shirt uit de geschiedenis van de eredivisie? De Eredivisie CV heeft daar samen met de Nederlandse sportclubs een verkiezing voor opgezet. Later vandaag wordt de winnaar bekendgemaakt.

Voetbalfans konden de afgelopen twee weken online stemmen op hun favoriete shirt. Vervolgens was het aan een vakjury, bestaande uit onder meer presentator Frank Evenblij, actrice Victoria Koblenko en Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg, om de winnaar te bepalen.

Aan de verkiezing doen alle thuis- en uitshirts mee van clubs die sinds 1956 in de eredivisie speelden.

Reclame

Opvallend is dat veel shirts die meedingen reclame-vrij zijn. Lange tijd waren reclame-uitingen op de tenues namelijk verboden. Pas in 1982 mocht dat voor het eerst, zegt sportjournalist en jurylid Sjoerd Mossou in NOS Met het Oog op Morgen.

Sommige clubs losten dat slim op, vertelt de AD-journalist. ''Excelsior heeft lang met een grote A op het shirt gespeeld. Dat was overduidelijk het logo van elektronicafabrikant Akai. Iedereen wist dat, maar Excelsior heeft altijd volgehouden dat die A voor A-selectie stond.''

‘Theedoekshirt’

In de loop der jaren hebben we heel wat gekke shirts gezien op de voetbalvelden. Vooral in de jaren negentig gingen clubs voor uitbundige designs. Zo speelde Go Ahead als eerste in een geruit shirt. ''Dat was heel revolutionair.''

Ook Ajax kwam op een gegeven moment met een opmerkelijk tenue. De selectie speelde in het seizoen 1989/90 in een shirt dat vanwege het geruite design ook wel het 'theedoekshirt' werd genoemd.

De verkiezing voor het mooiste voetbalshirt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie