Sport
EONOS

Paralympische sporters twijfelen over toekomst

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Paralympische sporters twijfelen over toekomst

Het had het jaar moeten worden van Thijs van den End, maar de zwemmer besloot zijn carrière plotseling te beëindigen. Het doel was de Paralympische Spelen in Tokio, maar toen die een jaar werden verplaatst wilde hij niet meer wachten. "Juist doordat je even uit het ritme bent van topsporter zijn dan komt het allemaal een beetje stil te staan en dan krijg je wat meer tijd om over bepaalde dingen na te denken."

Thijs van End schreef op een briefje hoe zijn leven er het komende jaar zou uitzien met topsport en hoe het zou zijn zonder. Toen hij ook de balans opmaakte van zijn carrière die een wereldrecord opleverde en een zilveren EK-medaille wist Van den End dat het goed was. "Dit overkomt je, dit is gewoon pure overmacht. Dat is dan een afweging die ik heb gemaakt." Vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

De afweging werd niet van de een op de andere dag gemaakt. Gesprekken met zijn coach, met familie en vrienden, gingen eraan vooraf. Het was een proces waar het in het begin nog alle kanten leek op te gaan maar aan het einde toch richting stoppen ging."

De onduidelijke toekomst van Paralympische sporters

Thijs van den End is niet de enige paralympiër die begon te twijfelen toen de Paralympische Spelen werden uitgesteld. Ook atleet Ronald Hertog, goed voor een bronzen en zilveren medaille, vraagt zich af of hij zich nog een jaar lang kan motiveren en oppeppen voor dat ene laatste toernooi. "Het is een keuze die je eigenlijk helemaal niet wil maken. Je wilt verder als atleet, je wilt niet stilstaan."

Esther Vergeer, chef de Mission straks in Tokio, herkent de twijfels maar denkt dat het vooral komt omdat de planning op zijn kop wordt gezet. "Voor de een komt er een maatschappelijke kink in de kabel, voor de ander zijn dat weer hele andere redenen als financiën of wellicht gezinsplanning."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie