Sport

Joop Alberda: 'De beste sporters zijn de grootste aanpassers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joop Alberda: 'De beste sporters zijn de grootste aanpassers'

[NOS] Wat gaat of moet er door de coronacrisis veranderen in de topsport? Op de zondagavonden geeft iedere week een prominente sporter, ex-sporter, coach of andere betrokkene antwoord in NOS Langs de Lijn. Vandaag de aftrap, met sportbestuurder Joop Alberda.

Alberda werd bekend als coach van de nationale volleybalmannen - de Olympische kampioenen van 1996. Daarna was hij actief in onder andere het wielrennen, het zwemmen, voetbal en de atletiek. Vervolgens maakte Alberda naam als bestuurder: zo was hij jarenlang technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF, tegenwoordig is hij dat van volleybalbond Nevobo. Kortom: een man die van alle markten thuis is.

Twee weken in zelf-isolatie gaven Alberda veel ruimte tot nadenken. Over topsport bijvoorbeeld. Hij denkt dat topsport nooit meer hetzelfde zal zijn als vóór de coronacrisis. "Kijk naar commercieel gebied, ik denk dat er bezuinigd gaat worden. Veel bonden zullen een efficiency slag gaan maken. Er gaat denk ik veel franje van Oranje af."

Hij vraagt zich af of sporters daar op zijn voorbereid. "Ik denk dat het ook heel moeilijk is om je dat voor te stellen, als je jong, vitaal en midden in het leven staat." Met een twaalftal sporters sprak Alberda over de mogelijke gevolgen van de crisis. "Ik heb ze gewaarschuwd. Dat ze het niet moeten overschatten: clubs die over de kop kunnen gaan, ploegen die niet meer gesponsord worden."

Zoo tigers en jungle tigers

In gesprek met Robbert Meeder maakt hij ook verschil in de manier waarop topsporters de nieuwe omstandigheden benaderen. Hij onderscheidt 'tamme tijgers' van 'wilde tijgers'. "Die laatste soort, de jungle tiger, past zich aan aan de omstandigheden en is er op gericht te overleven", legt Alberda uit. "Zoo tigers daarentegen doen braaf het kunstje wat van ze verwacht wordt en weten dat ze daarvoor worden beloond. Die kunnen heel moeilijk slagen in het wild. Terwijl juist degene die het best aanpast overleeft."

Er is geen andere weg dan afwachten en in de tussentijd fit blijven, denkt Alberda. "Het mooie van dit moment is dat voor iedereen nu hetzelfde geldt. Dan zien we wel wanneer we starten, wie daar het beste uitkomt. Voor vele atleten biedt deze periode ook kans je mentaal te ontwikkelen, of blessures écht goed te laten genezen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie