Sport
KRO-NCRV

'Stoïcijns' won Mark Tuitert Olympisch goud

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stoïcijns' won Mark Tuitert Olympisch goud

Zelfhulpboeken als 'The subtle art of not giving a fuck' en 'Ikigai' verkopen goed. Ook de stoïcijnse filosofie is populair, onder andere bij Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. "Jouw reactie op dingen die je raken, bepaalt hoe je die dingen ervaart."

Bij de stoïcijnse filosofie gaat het niet om wat er gebeurt, maar om je eigen reactie daarop. "Je reactie kun je grotendeels controleren." De dingen waar je zelf geen invloed op hebt, moet je accepteren. Is het wel controleerbaar, dan moet je actie ondernemen. "Het is een actiegerichte filosofie."

Miljardeneconomie

"We moeten niet onderschatten dat er een miljardeneconomie schuilgaat achter ongenoegen", zegt psychiater Damiaan Denys. 'Honderdduizenden' mensen hebben er belang bij ons voor te schotelen dat geluk binnen handbereik ligt. "Die moeten boeken verkopen, cursussen geven, er zijn 60 duizend coaches in Nederland die geld moeten verdienen."

Gouden medaille

Voor Tuitert werkt de stoïcijnse filosofie in ieder geval – ook in de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2010 waar hij goud won op de 1.500 meter. In de weken daaraan voorafgaand trainde hij heel hard. "Ik was moe, emoties werden extra aangezet. Dat is onderdeel van de natuur." Hij werd wat 'nukkig' en vreesde ervoor dat hij 'geen deuk in een pakje boter zou rijden'.

In lijn met de stoïcijnse filosofie hield hij vast aan het idee dat hij alles had gedaan wat hij kon en het niet beter had kunnen doen. Als hij die ene minuut net zoveel moed toonde, alles uit zichzelf haalde, dan móest hij de uitkomst accepteren. "Dat is een rustgevende gedachte waar je extra energie uit put."

Hoe kun je invloed hebben op je eigen geluk? Deel 3

Ster advertentie
Ster advertentie