Sport
EONOS

'Gestopte' Mulder: 'Het liefst was ik tot mijn zestigste kampioen geweest, maar zo werkt topsport helaas niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gestopte' Mulder: 'Het liefst was ik tot mijn zestigste kampioen geweest, maar zo werkt topsport helaas niet'

"Het echte vuur is op." Zo kondigde Michel Mulder maandag aan om te stoppen met schaatsen. In Langs de Lijn en Omstreken licht de sprinter zijn besluit verder toe.

"Het is voor mij nu zo veel jaren net niet geweest, terwijl ik dit jaar fysiek heel goed begon. Toen heb ik gezegd, als het dit jaar niet lukt, dan weet ik niet wat ik moet doen om weer terug op het allerhoogste niveau te komen." De olympisch kampioen van 2014 op de 500 meter legt uit dat zijn niveau nog wel hoog is, maar dat het niet hoog genoeg is om tot de wereldtop te behoren.

"Het liefst was ik tot mijn zestigste kampioen geweest, maar zo werkt topsport helaas niet", vervolgt hij. De afgelopen jaren, waarin de grote resultaten uitbleven, merkte Mulder dat hij minder teleurgesteld was als hij zich bijvoorbeeld niet plaatste voor toernooien. "Dat vond ik wel een teken en toen heb ik snel de knoop doorgehakt."

Michel Mulder over zijn schaatscarrière

Mulder dacht in 2018 voor het eerst aan stoppen. "Bij de tweede dag van het NK sprint dacht ik, dit kan wel eens de laatste zijn, maar toen reed ik mijn best tijd na het baanrecord in Thialf. Ik had dus mijn tweede tijd ooit gereden."

Mulder besloot, na wat aanpassingen binnen zijn ploeg, om er nog een jaar aan vast te plakken, maar hakte maandag definitief de knoop door.

Zijn tweelingbroer Ronald blijft nog wel schaatsen en dat is voor Michel niet raar. "Ronald heeft altijd, ook naar mij, de ambitie uitgesproken van ik ga gewoon door. Ik ben blij dat hij dat doet. Misschien geeft het hem ook iets meer rust. Dan hoeft hij niet zenuwachtig te zijn op het bankje als ik moet rijden en kan hij zich vooral focussen op zichzelf."

Ster advertentie
Ster advertentie