Sport
EONOS

Jillert Anema, eigenzinnige topcoach

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jillert Anema, eigenzinnige topcoach

Sinds vorig jaar is Easyjet de sponsor van het schaatsteam van Jillert Anema. Een gelukkig huwelijk, want eerder dit jaar werd het contract weer met een jaar verlengd. Daardoor kan de schaatscoach op zijn gemak toewerken naar de Winterspelen van 2022.

Dat is een van de doelen van het nieuwe schaatsseizoen. Daarnaast heeft de Fries weinig wensen. Met wat persoonlijke records is Anema al heel tevreden.

Het trainen van Jillert Anema

Het zwaartepunt van het naderende seizoen lijkt in februari te liggen: de WK afstanden in Salt Lake City. Voor Jillert Anema (64) is dit niet per se het belangrijkste toernooi. "De belangrijkste toernooien zijn die die we winnen." grapt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Eerder dit jaar werden op de Amerikaanse schaatsbaan zes wereldrecords gereden. Anema waarschuwt dat dit niet zo maar even wordt herhaald. "Een wereldrecord overkomt je, dat kan je niet plannen." Veel schaatsers zijn naar Salt Lake City vertrokken om daar een wereldrecord te schaatsen. "Over het algemeen worden dat hele slechte races."

Rust bewaren

Schaatsers moeten vooral de rust bewaren en daarvoor helpt het wel als je ervaring hebt. Anema waarschuwt zijn schaatsers daarvoor. "Mensen op de tribune, daar moet je niks van aantrekken. Je moet afscheid nemen van wat mensen van je denken. Je doet je best wel, dus je kan niet beter." Als je een beetje eigengereid bent en je niks van mensen aantrekt helpt dat wel volgens de coach die zelf ook zo te boek staat.

Ruim dertig jaar is Jillert Anema nu schaatscoach maar aan stoppen wordt nog niet gedacht. Ook zijn er nog geen mensen die hem goedbedoeld vragen 'of het niet eens tijd wordt'. "De tegenstanders, die zeggen: wanneer rot ie op?" Maar er zijn geen redenen om het bijltje erbij neer te gooien. Het gezin Anema is de basis, maar dat zit wel goed verklapt hij.

Dat hij doorgaat heeft ook nog een andere reden. "Wat ik moet, wat ik vind dat noodzakelijk is, is dat ik mijn kennis door moet geven aan jongere trainers." Toch heeft het leven als schaatscoach ook nadelen. Per jaar is hij zo'n 240 dagen weg en daarvoor moet hij veel reizen. "Naar Verweggistan voor een compleet lege hal staan. Verschrikkelijk."

Het nieuwe seizoen van Jillert Anema

Ster advertentie
Ster advertentie