Sport
NOS

Honkballers nog niet geplaatst voor Spelen

foto: Orange Picturesfoto: Orange Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Honkballers nog niet geplaatst voor Spelen

De Nederlandse honkballers moeten zich op maken voor een extra kwalificatietoernooi om de Olympische Spelen in Tokio te kunnen halen. Ondanks een 8-3 zege op Italië, greep Oranje naast het ticket. Dat ging verrassend naar Israël, dat in zijn laatste partij Zuid-Afrika klopte (11-1) en Oranje op basis van het onderlinge resultaat (8-1) achter zich hield.

Europees kampioen Nederland moest winnen van Italië om nog zicht te houden op Tokio en beide ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd. De formatie van bondscoach Evert-Jan 't Hoen, met Orlando Yntema als startend werper, kreeg pas in de vierde inning een man in scoringspositie.

Dat was ook meteen een succesvolle inning voor Oranje. Dwayne Kemp, Roger Bernadina, Hendrik Clementina en Kalian Sams zetten Nederland op een 4-1 voorsprong.

In de zesde inning kwam Italië weer dichterbij. Een homerun van Alessandro Vaglio leverde, dankzij Chris Colabello op het tweede honk, twee punten op. Met Tom Stuifbergen, Kevin Kelly, Diego Markwell en Juan Carlos Sulbaran op de werpheuvel voor Nederland kwam Italië daarna nog dicht bij de gelijkmaker.

Die kwam er echter niet, want Oranje besliste in de laatste inning de score in Nederlands voordeel. Sharlon Schoop, Bernadina, Ademar Rifaela en Sams maakten er, dankzij Italiaanse foutjes en mooie honkslagen, nog 8-3 van.

Voorjaar 2020

Nederland werd, dankzij de winst op Italië, tweede achter Israël. Daardoor krijgt Oranje in het voorjaar van 2020 een tweede kans om deelname aan de Spelen af te dwingen. Op het intercontinentale OKT verdient de winnaar het laatste ticket voor Tokio.

Ster advertentie
Ster advertentie