Sport
EONOS

Opnieuw Nederlands voetbalsucces

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw Nederlands voetbalsucces

AZ, Feyenoord en PSV hebben zich alle drie geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Daarmee maken ze het succes van Nederlandse voetbal compleet. een dag eerder bereikte Ajax al de groepsfase van de grote broer, de Champions League. Bovendien werd Virgil van Dijk verkozen tot beste voetballer van Europa, een prijs die nog nooit eerder door een Nederlandse voetballer werd gewonnen.

De verdediger van Liverpool kreeg bij de verkiezing in Monaco de voorkeur boven de gebruikelijke winnaars, Lionel Messi en Christiano Ronaldo. Daarnaast werd hij ook nog uitgeroepen tot beste verdediger van het afgelopen Champions League-seizoen. Frenkie de Jong werd tot beste middenvelder benoemd.

Een treetje lager, in de Europa League, hadden Feyenoord en PSV de beste uitgangspositie. Beiden wonnen vorige week hun thuiswedstrijd met 3-0. Feyenoord moest die score verdedigen in Israël en slaagde daar erg goed in. Hapoel Beer Sheva werd ook in eigen huis met 3-0 verslagen. Op Cyprus deed PSV het tegen Apollon Limassol nog iets beter en won met 4-0.

De zwaarste klus was voor AZ. Vorige week werd in de thuiswedstrijd tegen Royal Antwerp met moeite gelijkgespeeld: 1-1. Daardoor wisten de Alkmaarders dat ze in België sowieso moesten scoren. Lange tijd leek Antwerp op de winst af te stevenen, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd dwong Calvin Stengs een verlenging af. In de extra tijd had AZ geen kind aan de Belgische ploeg die door twee rode kaarten tot een negental was gereduceerd. Een 4-1 overwinning betekende dat AZ voor het eerst sinds drie jaar weer een acht Europees seizoen gaat meemaken.

Op vrijdag zal de loting bepalen met welke tegenstanders AZ, Feyenoord en PSV krijgen te maken. Ajax weet dat al. In de groepsfase van de Champions League werden de Amsterdammers gekoppeld aan Chelsea, Valencia en Lille.

Ster advertentie
Ster advertentie