Sport
NOS

De blanke aanvoerster van Banyana leerde voetballen in de township

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De blanke aanvoerster van Banyana leerde voetballen in de township

Ik stond net een aantal supporters, gestoken in gele shirts en voorzien van vlag en fufuzela, te interviewen toen de bus van Zuid-Afrika arriveerde bij het stadion van Le Havre. Zien konden we de speelsters van Banyana Banyana (‘De Meiden’) niet, de hekken belemmerden ons het zicht. Maar horen konden we ze absoluut. Luid en buitengewoon zuiver zingend zochten de speelsters de kleedkamers op. Alsof de partybus zojuist was aangekomen.

Tsja, zo gaat dat bij ons, zegt Janine Van Wyk na afloop van Spanje-Zuid Afrika, ondanks de 3-1 nederlaag met een brede lach op haar gezicht. Zingen en dansen, is de overtuiging bij de Afrikaanse speelsters, geeft het team een goede spirit. Ze is in vele opzichten een opvallende verschijning, deze stoere aanvoerster van de WK-debutant. De haren heeft ze groen geverfd. De rechterarm is rijkelijk voorzien van tatoeages. En bovenal: ze is de enige blanke speelster in de ploeg.

Grote passie

Toen Van Wyk een tiener was, wilde ze niets liever dan voetballen. Het was haar grote passie. Maar voetbal was in haar land toch vooral de sport van de townships. En dus ging zij, als 14-jarig blank meisje, meetrainen en spelen in Kwathema, een sloppenwijk ten oosten van Johannesburg.

Makkelijk was het niet, om daar geaccepteerd te worden. Menigten mensen kwamen kijken naar dat witte meisje op het veld. Maar gaandeweg ging ze zich er welkom voelen en kon Van Wyk zich ontwikkelen tot de speelster die ze nu is.

Onbetwiste captain

Een vrouw die het schopte tot de Amerikaanse profcompetitie. De onbetwiste captain van Banyana Banyana. Meer dan 150 interlands heeft ze achter haar naam staan. De aanvoerdersband draagt ze al sinds 2013. Ze is het gezicht van de ploeg en in haar land een ware ambassadeur van de sport.

Van Wyk richtte haar eigen club op, JVW F.C. Niet ter meerdere eer en glorie van zichzelf, maar om het vrouwenvoetbal in haar land verder te ontwikkelen en om de tienermeisjes van nu de kans te bieden om in een comfortabele omgeving hun sport te bedrijven.

Kroon op carrière

En passent zet ze op 32-jarige leeftijd de kroon op haar eigen carrière. Deelname aan het WK, dat is waarvan ze haar hele leven heeft gedroomd. En, zegt ze heel eerlijk, enkele jaren geleden vreesde ze nog dat het altijd bij een droom zou blijven. Dat ze hier nu staat, in Frankrijk, is een moment om te koesteren. Daar doet zelfs een 3-1 nederlaag niets aan af.

Dan staat de ambassadeur Van Wyk weer op. Ze hoopt dat de aanwezigheid van Banyana Banyana op het WK een inspiratiebron is voor jonge meiden in haar thuisland. Dat het hen een zetje geeft om ook de passie te ontdekken voor de sport, die Janine Van Wyk in elke vezel van haar lichaam voelt.

'Win or lose'

Terug naar de partybus, voor de wedstrijd. Het gezang van de speelsters, die dansend verdwenen in de catacomben, werd direct beantwoord door de fans naast mij. A capella vormden ze een prachtig koor. Als Zuid-Afrika donderdag aantreedt tegen China zal het niet anders zijn. "Je zal ons altijd horen zingen", verzekert Janine Van Wyk mij. "Win or lose".

Ster advertentie
Ster advertentie