Sport
NOS

Richard Carapaz brengt roze trui naar Verona, Mollema vijfde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Richard Carapaz brengt roze trui naar Verona, Mollema vijfde

Richard Carapaz is de winnaar van de Giro d'Italia 2019. De klimmer van Movistar kwam geen moment in de problemen; ook niet in de afsluitende tijdrit in Verona.

Het is de eerste grote rondeoverwinning van Carapaz. Vorig jaar werd de Ecuadoraan nog vierde in het eindklassement van de Ronde van Italië. De 26-jarige renner pakte de leiderstrui in de veertiende etappe, na het winnen van de bergrit naar Courmayeur. Dit was al zijn tweede etappezege. In de vierde rit was Carapaz ook de sprinters verrassend de baas.

De belangrijkste strijd voor het algemeen klassement, ging op de slotdag om de derde plaats. Primoz Roglic heeft na een goede tijdrit de resterende plek op het podium terug veroverd. Dit gaat ten koste van Mikel Landa, die acht seconden te kort komt voor het podium. Achter Carapaz eindigt Vincenzo Nibali op plaats twee. Bauke Mollema staat als beste Nederlander op de vijfde plaats.

Tijdritzege voor ploeggenoot Dumoulin

De eer voor de ploeg van Tom Dumoulin is alsnog gered. Sunweb-renner Chad Hada boekte de winst in de afsluitende tijdrit. De emotionele Amerikaan zette een eindtijd neer van 22.07. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts werd tweede, op vier seconden van Haga.

Ster advertentie
Ster advertentie