appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Een uitgelekt filmpje: de politiek en de voetbalwereld weten er alles van

AFP
maandag 20 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

In een gelekt filmpje van de Oostenrijkse vice-kanselier Heinz Christian Strache is te zien is hoe hij zich laat omkopen door een 'nep-Russin'. Door het schandaal viel de coalitie. Ook de voetbalwereld weet alles van de verkeerde video op het verkeerde moment, vertelt sportjournalist Sjoerd Mossou in Radio EenVandaag.

Eerder Gehoord: Sjoerd Mossou over het omkopen van FC Den Bosch en de Engelse bondscoach Allardyce
 

In Nederland was FC Den Bosch een paar jaar terug nog gesprek van de dag. PowNews sprak leidinggevenden van de Bosschenaren, undercover en verkleed als sjeik. De club trapte met open ogen in de val. Op beelden was een gretige commercieel directeur van FC Den Bosch te zien. Hij nam de miljoenen die hem werden beloofd maar wat graag aan om de club weer naar een hoger niveau te tillen.

'Totaal absurd'

Die miljoenen bleken achteraf helemaal niet te bestaan. Toch was de directie maar wat graag bereid om de naam van de club op de schop te gooien. AD-voetbaljournalist Sjoerd Mossou verbaasde zich destijds over wat er bij Den Bosch gebeurde. "Dat was een mooie grap. We zagen hoe Den Bosch ging er maar al te gretig op inging. Het was echt totaal absurd", zegt Mossou.

"Je kon door de grap echt heel goed zien hoe naïef ze waren. Het belang van de club moet altijd voorop staan. Komt dit de club ten goede op de lange termijn? Dat is een vraag die echt belangrijk is om te stellen."

Allardyce

In Engeland was men in 2016 in de ban van een publicatie van The Daily Telegraph. In een video toonde toenmalig bondscoach Sam Allardyce zich bereid om 400.000 pond te betalen en zodoende regels van de Engelse voetbalbond te omzeilen. Op die manier konden spelers makkelijker worden aangetrokken. Hij liet zich verder negatief uit over onder andere voormalig bondscoach Roy Hodgson en de Engels Koninklijke familie.

Allardyce heeft het door dit schandaal maar 67 dagen volgehouden als bondscoach van Engeland. Sjoerd Mossou volgde het schandaal in Engeland als voetbaljournalist op de voet. "Sam ging gretig in op partijen die hij beter niet had kunnen helpen. De Engelse voetbalbond kon niet anders dan hem op straat te zetten. Je denkt dan wel echt: hoe kun je hierop ingaan? Zeker als bondscoach."

Eerder Gehoord: Sjoerd Mossou over het omkopen van FC Den Bosch en de Engelse bondscoach Allardyce

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1