Sport
AVROTROS

Een uitgelekt filmpje: de politiek en de voetbalwereld weten er alles van

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een uitgelekt filmpje: de politiek en de voetbalwereld weten er alles van

In een gelekt filmpje van de Oostenrijkse vice-kanselier Heinz Christian Strache is te zien is hoe hij zich laat omkopen door een 'nep-Russin'. Door het schandaal viel de coalitie. Ook de voetbalwereld weet alles van de verkeerde video op het verkeerde moment, vertelt sportjournalist Sjoerd Mossou in Radio EenVandaag.

In Nederland was FC Den Bosch een paar jaar terug nog gesprek van de dag. PowNews sprak leidinggevenden van de Bosschenaren, undercover en verkleed als sjeik. De club trapte met open ogen in de val. Op beelden was een gretige commercieel directeur van FC Den Bosch te zien. Hij nam de miljoenen die hem werden beloofd maar wat graag aan om de club weer naar een hoger niveau te tillen.

'Totaal absurd'

Die miljoenen bleken achteraf helemaal niet te bestaan. Toch was de directie maar wat graag bereid om de naam van de club op de schop te gooien. AD-voetbaljournalist Sjoerd Mossou verbaasde zich destijds over wat er bij Den Bosch gebeurde. "Dat was een mooie grap. We zagen hoe Den Bosch ging er maar al te gretig op inging. Het was echt totaal absurd", zegt Mossou.

"Je kon door de grap echt heel goed zien hoe naïef ze waren. Het belang van de club moet altijd voorop staan. Komt dit de club ten goede op de lange termijn? Dat is een vraag die echt belangrijk is om te stellen."

Allardyce

In Engeland was men in 2016 in de ban van een publicatie van The Daily Telegraph. In een video toonde toenmalig bondscoach Sam Allardyce zich bereid om 400.000 pond te betalen en zodoende regels van de Engelse voetbalbond te omzeilen. Op die manier konden spelers makkelijker worden aangetrokken. Hij liet zich verder negatief uit over onder andere voormalig bondscoach Roy Hodgson en de Engels Koninklijke familie.

Allardyce heeft het door dit schandaal maar 67 dagen volgehouden als bondscoach van Engeland. Sjoerd Mossou volgde het schandaal in Engeland als voetbaljournalist op de voet. "Sam ging gretig in op partijen die hij beter niet had kunnen helpen. De Engelse voetbalbond kon niet anders dan hem op straat te zetten. Je denkt dan wel echt: hoe kun je hierop ingaan? Zeker als bondscoach."

Eerder Gehoord: opstappen na schokkend filmpje

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie