Sport

Oppermachtige Schulting grijpt allroundtitel bij WK shorttrack

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppermachtige Schulting grijpt allroundtitel bij WK shorttrack

Suzanne Schulting heeft voor de eerste keer in haar carrière de allroundtitel veroverd bij de WK shorttrack. Schulting stond voorafgaand aan de superfinale tweede in het klassement, maar passeerde de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong.

Eerder op de zondag greep Schulting de wereldtitel op de 1.000 meter. Schulting begon de 1.000 meter finale in eerste positie en hield die plek de hele race vast. De Canadese Kim Boutin drong halverwege de finale even aan, maar Schulting versnelde direct, zoals ze ook knap de deur dicht hield in de laatste ronden.

De klassementsleider, Kim Choi-jeong, liet zich pas in de slotronde zien. Daarin passeerde ze Boutin, waardoor Choi belangrijke punten pakt in de strijd om de allroundtitel. Choi leidde het klassement met 55 punten, Schulting stond op 47 punten. Door de superfinale te winnen passeerde zij Choi.

Choi pakte vijf ronden voor het einde de leiding en als ze dat had volgehouden, was zij wereldkampioene geworden. Schulting schoof langzaam naar voren en ging de Koreaanse in de slotronde voorbij.

1.500 meter

De eerste finaledag van de WK, zaterdag, verliep uiterst wisselvallig voor Schulting, op voorhand een van de topfavorieten voor de wereldtitel. Op de 1.500 meter werd ze in de halve finales gediskwalificeerd voor het blokkeren van een tegenstander. Bondscoach Jeroen Otter noemde dat een 'scheidsrechterlijke dwaling'. Ze revancheerde zich vervolgens op de 500 meter door het brons te pakken.
Ster advertentie
Ster advertentie