Sport
NOS

Koelizjnikov wereldkampioen sprint, Nuis pakt brons

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koelizjnikov wereldkampioen sprint, Nuis pakt brons

Schaatser Pavel Koelizjnikov heeft op zijn derde WK sprint zijn derde wereldtitel gegrepen. In de laatste rit van het toernooi eindigde de Rus op zijn tweede 1.000 meter als tweede.

Koelizjnikov gold het hele toernooi als titelfavoriet. Op de eerste dag pakte hij op de 500 en 1.000 meter een derde plek. Op zondag pakte de Rus de winst op de 500 meter waarbij hij ook het baanrecord van Michel Mulder evenaarde. In zijn laatste rit werd hij dus tweede, maar was zijn tijd (1.08,62) ruim voldoende om het goud te pakken.

De wereldtitel komt als een opsteker voor Koelizjnikov, die een minder WK afstanden beleefde. Na een black-out op de 1.000 meter moest hij genoegen nemen met een zesde plek.

Het zilver ging naar Tatsuya Shinhama, de Japanner die dit jaar doorbrak in het wereldbekercircuit op de 500 meter. Kjeld Nuis veroverde het brons.

Brons voor Nuis

Voor Kjeld Nuis werd het nog even spannend. De olympisch kampioen op de kilometer moest op de 1.000 meter een achterstand van 43 honderdsten goedmaken op de Noor Håvard Lorentzen om op het podium te eindigen. Nuis reed op zondag een tijd van 1.07,80, sneller dan zijn winnende tijd van zaterdag.

Lorentzen kwam slecht uit de startblokken en verloor bij de opening al twee tienden op Nuis. Op de finishlijn was het verschil opgelopen tot meer dan een seconde in het voordeel van Nuis, die de kilometer opnieuw won.

Kai Verbij kon de wereldtitel zaterdagmiddag vergeten na een slechte wissel op de eerste 1.000 meter. Hij revancheerde zich zondag met twee goede afstanden en eindigde op plaats vijf.

Koelizjnikov wordt wereldkampioen sprint

Ster advertentie
Ster advertentie